Sätt Mig I Brand!

Denna veckan kommer Sätt mig i brand av Tahereh Mafi ut och jag är supertaggad. Det känns som att det var väldigt längesen som Rädda Mig Inte  kom ut (okej det var typ ett år, men ändå). Jag tycker att böckerna är jätte bra och vill verkligen läsa slutet nu nu nu! Dock tror jag att jag ska vänta tills den kommer till biblioteket, eftersom jag inte har de tidigare böckerna känns det dumt att köpa den sista. Jag gillar inte att ha halva serier. 
 
Tahereh Mafi (som skrivit boken) gifte sig för några månader med Ransom Riggs (som har skrivit Miss Peregrines hem för besynnerliga barn) i en bokaffär! Här är några bilder plus texten hon skrev på sin tumblr.
 

ransom and i got married several months ago in an intimate ceremony, but recently had a larger reception for more family and friends, and it was a blast! as we’re both writers, it seemed fitting to have the event at one of our favorite bookstores: the last bookstore in downtown LA. we’ve had a lot of requests for photos, so i thought i’d drop a few here. hope you enjoy them as much as we do! 

:::for the especially curious:::

my bouquet: was made from the pages of ransom’s novel (miss peregrine’s home for peculiar children).

our photographers: brandon + katrina of brandon wong photography.

venue: the last bookstore in downtown los angeles.

catering: the extremely fabulous heirloomla.

flowers: from floral art!

rentals: furniture from found rentals, dishes from dishwish!

the band: one of our favorite local indie bands, the gallery.

hugs and books!

xx

tahereh

 
Hur sjukt gulligt är inte detta? Jag tycker det är så himla fint att jag halvt avlider så fort jag ser det. Liksom en bukett med blommor av hennes mans bok! Och lokalen, den ser ju också bara jätte mysig ut. Drömbröllop.

Recension: Om jag stannar

Titel: Om jag stannar
Författare: Gayle Forman
Sidor: 192
 
Vad handlar boken om?
På ett ögonblick förändras allt. Det sista Mia minns är att hon sitter i baksätet på bilen tillsammans med sin familj. Det har snöat på morgonen och de är på väg till goda vänner.
I nästa ögonblick ser hon sig själv bli buren ut ur bilvraket och räddningspersonalen kämpar för hennes liv.
Under de 24 timmar som följer får vi genom Mias tillbakablickar och reflektioner över de människor hon ser i sjukhusets väntrum, lära känna hennes liv och hennes val.
Och nu står hon inför det svåraste valet av alla. Leva vidare med smärtan eller släppa taget?
 
Vad tyckte jag om boken?
Som ni kanske märkt var jag jätte taggad på att läsa denna. Och den var verkligen bra, en sådan där bok man bara tycker är jätte gosig. Det enda problemet jag hade var att den blev lite för dramatisk och romantisk, men jag har aldrig varit med att någon dör i en bilolycka så jag har ingen aning om hur det är egentligen. Sedan älskade jag Mia. Min igenkänningsfaktor var typ 1000%. Hon var väldigt musiknördig, plus att hon spelade cello, vilket jag också gör. Jag har aldrig läst en bok om någon annan som spelar cello och man blev så himla inspirerad och sugen på att spela hela tiden, och just musikdelen kändes väldigt bra och fin. Författaren har verkligen fått till känslan man får när man spelar. Man blir ett med cellon.
Jag gillar också hur karaktärerna var, man fick en sådan fin bild av dem och alla var väldigt verkliga, för mig i alla fall. Kampen de förde på sjukhuset och deras känslouttryck kändes äkta, frustration blandat med ilska och sorg. Den är ju skriven i en blandning av nutid med flashbacks, och detta tror jag gör att man känner som att man lär känna personerna lite djupare eftersom man får se flera sidor på en och samma gång liksom.
Den är absolut läsvärd, men trots att detta känns väldigt konstigt att säga, så tror jag att filmen kommer bli bättre än boken. Den känns som att den kommer göra sig väldigt bra som film och mycket är väldigt filmistiskt. Minuset med boken var att den var såpass kort, men jag tycker ändå att han har lyckats bra med en intressant, nytänkande historia.
 
Boken fick mig att tänka väldigt mycket, på vad som kommer hända när man dör, och vad man egentligen gör när någon dör. Många av mina släktingar har dött av sjukdomar, men det har aldrig varit så att man har behövt vaka och inte veta om personen kommer överleva.

Vinnare i Bokjuryn

Igår presenterades vinnarna i 2013 års Bokjuryn. Bokjuryn är ju en slags lista på de bästa böckerna som har kommit ut under varje år, där vi läsare får lov att rösta. Jag brukar alltid titta i den så fort den kommer till biblioteket, och tycker det är kul att kunna ha som lite inspiration när man inte vet vad man ska läsa. Här är i alla fall listan:
1. Barnkolonin av Kerstin Lundberg Hahn
2. Förr eller senare exploderar jag av John Green
3. Berövad av Liz Coley
4. En sekund i taget av Sofia Nordin
5. Beautiful Creatures-Mörka drömmar, livsfarlig kärlek av Kami Garcia och Margaret Stohl
6. Den femte vågen av Rick Yancey
7. Ditt äckel av Per Alexandersson
8. Kickboxaren av Maria Björn och Niklas Krog
9. Farlig förmåga av Jessica Spotswood
10. Sveket av Pia Hagmar
 
Är det någon som blev förvånad över att Förr eller senare exploderar jag kom med? Inte jag i alla fall. Tre av böckerna har jag läst, Beautiful Creatures, Den femte vågen och Förr eller senare exploderar jag. De andra böckerna har jag inte hört så mycket om, förutom Berövad och Farlig förmåga. De hade jag faktiskt planerat att läsa, men de andra kommer jag nog bara läsa om jag känner att jag inte har något speciellt jag vill läsa eller att jag vill ta en paus.
 
Btw tog jag mig ur min lilla lässvacka med hjälp av Läs A Loten så tummen upp till den och läslust.