Mina egna skrivtips

Här kommer då mina egna tips, saker som jag lärde mig efter förra året eller saker jag gillar. De passar väl bäst inför Nano men man kan använda de till lite vad som helst ändå.
 
1. Skriv! Sluta inte! Visst kan du hoppa över en dag, men se i sådana fall till att skriva i kapp till helgen. Jag lade nog som mest efter med 4000 ord, men då såg jag till att sätta mig en söndag och skriva vidare. Jag var också noggrann med att skriva lite varje dag, även om det bara var 100 ord. Tänk inte heller att det blir dåligt, för när du väl är klar kommer du inse att det inte är så dåligt. Plus att du har skrivit en kort bok eller novell beroende på hur mycket du skriver. Det är inte illa det.
 
2. Planera är något som jag tänker göra. Det gjorde jag inte sist och det gick lite sådär. Jag klarade det, men om jag hade haft något att gå efter hade det varit enklare, då hade jag inte behövt tänka på vad som ska hända samtidigt som jag skrev.
 
3. Lär känna dina karaktärer och omgivningarna som du tänker skriva om. Jag har gjort en anslagstavla på Pinterest som har massor av bilder på saker som jag ser i mitt "land". Där finns också bilder på personer, men jag har försökt att inte ha deras ansikten med för jag vill att det ska komma helt från min hjärna. Men det känns skönt att ha något att utgå ifrån. Jag har också skrivit ungefär en sida om personer som kommer få mycket uppmärksamhet i min text. Sedan kommer det säkert förändras men man har en bas.
 
4. Hitta musik som får dig att bli inspirerad. Det behöver nödvänligtvis inte ha något med det du skriver om, men det kan vara en fördel om du är lättpåverkad. Förra året lyssnade jag på min vanliga lista plus klassiskmusik, för ibland kände jag att det blev för mycket med musik men att jag behövde fokusera. Då passade det perfekt med klassiskt. En annan viktig grej är att radera alla låtar som du har minnen till, eller börjar tänka till. Det måste jag göra i alla fall, annars blir jag lätt nedstämd och ofokuserad. Några artister på min lista i år är Ben Howard, James Vincent McMorrow, Ed Sheeran och Belle and Sebastian. Om någon vill ha den kan jag skicka länken, för det är också något som jag gillar, att lyssna på andras listor, då får man lite nya otänkta låtar.
 
5. Skriv så fort du får chansen. Jag kommer ihåg att jag satt på rasterna och skrev mycket i slutet. Visst fick man många frågor, men det var värt den extra fritiden jag fick hemma. Du kanske åker buss länge, om man inte är åksjuk är det ju ett perfekt sätt att fördriva tiden.
 
6. Gör läxor och sådant i tid så allt inte hopar sig och blir en enda elak klump som vill förstöra ditt skrivflow. Om du vet att du har en viktig läxa som du verkligen måste göra, gör den då. Man får ingen mer tid av att skjuta fram saker. Fast bryt inte när du väl börjat skriva, det kan inte jag göra i alla fall, då skriver jag hellre färdigt det jag håller på med och gör läxan sedan.
 
7. Stäng av internet! Ni vet ju själva hur det är...
 
8. Fira när du är färdig. Min rekommendation är att sätta på någon låt av Manganas Gardens och dansa till den. Man kan också käka något gott, läsa en bok eller bara sitta och tänka på hur bra man är ;)
Såhär ser min anslagstavla ut just nu, den kommer säkert förändras en del under tiden.
 
Detta var då mina tips, om ni har några får ni gärna skriva de i en kommentar.
 
 
 

Nu är det dags att skriva!

Nu börjar alldeles strax NanoWriMo (National Novel Writing Month) som jag hade tänkt att deltaga i. Dock är jag bara med i ungdomsgrejen så man får välja hur många ord man ska skriva och mitt mål är på 30 000 ord. Då blir det ungeför 1000 ord om dagen och det tycker jag låter överlevnadsbart med tanke på att det finns en skola med i bilden också... Den kan ju vara bra att sköta.
Men jag tänkte börja med att dela med mig av några skrivtips jag faktiskt fått idag då jag var på en skrivkurs av Jessica Schiefauer som var väldigt, väldigt bra.
Hon hade några tips som jag tänkt ta med mig, och ett var att man skulle flödesskriva. Hon såg det som att skriva var något man måste öva upp, precis som något annat man vill bli bra på. Och ett av de sätten var genom att flödesskriva, som går ut på att man sätter en tid (vår övning var fem minuter) och sedan fick man inte sluta skriva under den tiden. Det kunde bli exakt vad som helst, det behöver inte bli en historia och man kan upprepa samma ord om och om igen, bara du inte slutar skriva. Då får man ut lite onödiga ord och ställer in hjärnan på att skriva.
Hennes andra tips som jag tog till mig mest var att skriva med högerhand, samtidigt som man gör något annat med vänsterhand. Då liksom avleder man sin kritiska del av hjärnan så man inte sitter och tänker "åh nej det var inte bra" hela tiden, för då kommer man ju inte framåt. Istället kunde man till exempel sortera knappar eller något annat med handen man inte skriver med, eftersom det är något väldigt konkret också skriver man sin historia med andra handen. Enligt henne kommer bara orden ut då och det brukar bli jätte bra. Det kan man alltid göra om man kör fast.
Någon gång innan november tänkte jag också dela med mig av mina egna tips. De är dock inte alls lika övertänkta....

Sisterhood of the World Bloggers Award

Jag har blivit nominerad av både Amanda på Bokpandan och Tova på Bokugglan till att göra den här taggen, men att svara på frågor är ju något av det bästa som finns så det gör ju inget. Så tack så mycket.
När man har blivit nominerad ska man skriva ett inlägg där man har med Sisterhood of the World Bloggers Award loggan med, tacka bloggaren som nominerad dig och länka hen, svara på de tio frågor du fått och skicka tio nya till tio personer du nominerar.
 
 
Amandas frågor:
Om du flyttade till New York/London för att dela lägenhet med en karaktär i ett år, vem skulle du välja?
Det var ju en lite krånglig fråga faktiskt, men jag skulle nog vilja flytta till London och bo där tillsammans Sam från The Perks of Being a Wallflower. Jag tycker om henne, hon är så framåt samtidigt som hon är lugn typ. Det känns som att hon skulle vara skön att bo med, inte för på liksom.
 
Vilken film önskar du fanns som bok också?
Juno Juno Juno. Älskar den filmen mer än mitt liv typ. LOL skulle också gå bra, jag tror jag seriöst har sett den filmen tre gånger sedan sommarlovet. Och jag är en sådan som inte direkt tittar på film...
 
Finns det en bok du läst fler gånger än någon annan?
Förr eller senare exploderar jag har jag läst tre gånger och det nog den enda boken jag har läst om frivilligt. Den har faktiskt varit lika bra varje gång...
 
Vilken bok önskar du att du har skrivit?
Hmmm, lite svår fråga. Det finns ju så mycket bra böcker, men en sådan bok är nog Jag, En av David Levithan. Jag tycker att språket är så fint och tanken är jätteintressant.
 
Om du fick låna en karaktärs superkraft/förmåga/ras/karaktärsdrag/utseende, vem, vad och varför?
Jag skulle vilja resa i tiden, så jag hade gärna lånat Gwendolyns kraft från Rubinröd. Tänk vad coolt att åka tillbaka och se hur det var i verkligheten förr. Det är något jag alltid har velat göra.
GWENDOLYN
 
Säg att du ska leka kiss, kill, och marry genom att lotta tre karaktärer och tvingas välja vem du ska kyssa, mörda eller gifta dig med utav de tre. Vilka blir det?
St. Clair från Anna and the French Kiss, Jace från The Mortal Instruments och Katniss från The Hunger Games.
 
Vilket land vill du läsa mer från?
Jag hade gärna läst något skrivet av en författare från Asien. Jag har läst väldigt få böcker skrivna av författare som verkligen därifrån, det brukar mer vara böcker som handlar om Asien eller någon som har varit där och rest.
 
Vilken bok skulle du rekommendera andra att köpa i julkapp?
Något av Nanna Johanssons seriealbum! Man kan inte ogilla de, alla är väldigt fyndiga och skoj.
 
Välj en favoritrecension som du eller någon annan skrivit i år!
Jag tycker att Flora, som egentligen inte är bokbloggare, skriver väldigt fina recensioner. Min favorit är recensionen på Dagboksanteckningar från ett källarhål som jag inte har läst än, men som verkar väldigt bra. Jag tycker om det med att det är bilder på citat. Hade jag haft mer tid och läst färre böcker hade jag också velat göra så, men nu känns det inte som att jag hinner med det. Plus att min kamera och min dator absolut inte samarbetar. Väldigt störande
 
Vad är det bästa med att bokblogga?
Dels att man kommer ihåg vad man har läst, men också att man lär känna andra som gillar böcker. Det känns liksom inte så seriöst som "vanliga" bloggar heller, utan alla verkar jätte schysta och man tävlar inte mot varandra. I alla fall känner jag det så.
 
Tovas frågor:
Vad läser du nu? Vad tycker du om den?
Just nu läser jag ingenting. Jag läste klart Idilia Dubbs dagbok i onsdags och igår kväll läste jag Om detta talar man endast med kaniner men den hann jag klart med. Men den var bra i alla fall, väldigt fina texter och annorlunda bilder.
 
Har du planerat vad du ska läsa sen?
Nej inte så att jag har skrivit ned det, men jag tänker läsa något jag köpte på bokmässan men jag vet inte riktigt vad.
 
Har du något mer intresse än böcker?
Ja, jag är väldigt intresserad av musik, jag spelar cello och gitarr. Så fort jag får chansen brukar jag också lyssna på musik och då brukar det bli folkrock eller indierock, mina favoriter just nu är Bear's den och Vampire Weekend.
 
Hur ofta läser du bloggar?
Jag försöker att inte använda datorn varje dag, så det brukar bli ungefär varannan dag. Fast vissa veckor blir det ju lite mer...
 
Hur lång ska den perfekta boken vara?
Jag tycker det är lagom någonstans mellan 400 och 600 sidor. Då hinner man liksom komma in i boken jättemycket men man känner ändå inte att det är för mycket.
 
Har du läst någon bok som du hade alldeles för höga förväntningar på?
Helt ärligt tror jag inte riktigt det. Fast sedan är jag ganska dålig på att komma ihåg sådant och tror att alla böcker jag läser är jättebra. I och för sig gillade jag inte Lex Bok andra gången jag läste den, men det kanske inte räknas när det är en omläsning?
 
Vad gjorde att du började blogga om böcker?
När jag bestämde att jag skulle läsa hundra böcker behövde jag någonstans att skriva om de, och då passade det med en blogg. Jag tyckte också att alla andra som bloggade om böcker verkade så snälla och ville känna folk som också fangirlar över böcker.
 
Vad får en bok inte innehålla för att du ska läsa den?
Jag har lite svårt för drakar...
 
Hur går höstens läsning?
Helt okej, jag har haft lite mycket läxor och fastnat i serieträsket men om man bortser från det så går det väl helt okej. Jag läser väl ungefär en bok i vecka just nu så det är ju inte så dåligt.
 
Vad ska du gära när du har skrivit detta blogginlägget?
Jag kommer säkert sätta på någon serie och sedan råka fastna i det och vara vaken alldeles för länge. Men eftersom det är lov är det ju sånt man ska göra :)
 
Här är mina tio frågor:
Om du bara fick läsa en bok resten av ditt liv, vilken skulle det då vara?
Tittar du mycket på omslaget när du ska läsa en bok eller spelar det ingen roll för dig?
Om du fick välja tre saker eller personer (de får vara från böcker) att ta med till en öde ö, vad skulle det då vara?
Finns det någon bokserie du skulle kunna göra vad som helst för att få läsa sista boken nu?
När du inte läser, vad gör du då?
Vilken är din favoritfilm?
Var läser du helst?
Finns det någon bok som du tycker borde få mer uppmärksamhet än vad den får?
Beskriv dig själv med tre ord
Brukar du äta/dricka något samtidigt som du läser?
 
Och jag nominerar...