Recension: Svensk synd

Författare: Mats Jern
Sidor: 361
 
Vad handlar boken om?
Tyvärr kan jag inte berätta var i Sverige vi är. Inte för någon. Inte ens för Karin, en tjej jag hängde lite med i Norrköping innan vi stack. Det finns alltid en risk att fel person hör, att man taggas på ett foto på Insta, någon skriver en rad på Facebook, sen är det kört. Vi har regler, morsan och jag, och den viktigaste av dom är att inte avslöja ett skit.

Otto och hans mamma är ständigt på flykt och hamnar i Ryda - en skitig håla mitt ute i ingenstans. Här finns bara skog och risiga original som bränner hemma. Och kyrkan förstås, som typ 99 % av samhällets invånare tillhör. Kanske är Ryda the place to hide om man har en mörk hemlighet? Synd bara att Otto inte är den enda som har något att dölja. Jävligt synd.
 
Vad tycker jag om boken?
Jag vet inte, men den här boken föll mig inte direkt i smaken. Först och främst all namedropping hela tiden, alltså gud vad jag störde mig. Sedan tycker jag att det kändes som att hela boken gick lite väl snabbt och skiftade hela tiden i allt, och jag gillar lite utdragna, sega böcker med mycket beskrivningar och att man lär känna alla karaktärer mycket. Samtidigt gav det en väldig känsla, liksom den flyktiga känslan som jag kan tänka mig att man lever med om man är jagad. Men jag hade nog gillat den lite bättre om den var lite längre eller att den bara fokuserade på en grej, jag tycker att det var så himla mycket saker som hände hela tiden. Plus att jag inte gillade Otto, visst jag förstår att han var lite konstig men liksom nej bara. Den här boken passade alltså inte mig...
 

Bokmässan 2015

Jag hade inte sett det tidigare, men Ungern har valts som temaland för årets bokmässa. Det tycker jag är väldigt bra för jag har en kompis från Ungern och jag var ju där i sommras och det finns väldigt många bra författare därifrån. Tyvärr är det ganska svårt att få tag på böcker i Sverige, men jag beställde i höstas en bok av Miklós Radnóti på biblioteket, men den har inte kommit än... Jag borde kanske gå dit och fråga de nu. Han är i alla fall en poet som dog under förintelsen och jag tycker han verkar skriva väldigt bra. Sen finns det också Gyula Illyés som också skrev dikter, men han var kommunist så han skrev lite på ett annat sätt. Båda dessa verkar väldigt bra, och Ungern i sig är ett väldigt fint land med mycket kultur. 
 
“The road whinnies and rears up. The sky gallops.
You are permanent within me in this chaos.
Somewhere deep in my mind you shine forever, without
moving, silent, like the angel awed by death,
or like the insect burying itself 
in the rotted heart of a tree.” 
Av Miklós Radnóti från Clouded Sky
 
 
 

Rookie

 Rookie är en internet tidning och typ världens bästa grej. De uppdaterar tre gånger om dagen på vardagar och en gång på helger. Varje månad har ett tema och på det så skrivs olika texter, bilder och noveller. Det finns också dagboksinlägg, frågegrejor och noveller som läsare skickat in. Jag brukar ofta läsa på sidan för det känns så ärligt och mycket bättre än Veckorevyn (eller vad man nu läser). Det är verkligen något som jag tycker alla borde göra för den är så fin och man kan lära sig så mycket om allt möjligt. Där brukar jag också hitta olika böcker jag vill läsa...