Recension: Färgen på drömmar

Författare: Ruta Sepetys
Sidor: 348
 
Vad handlar boken om?
Sjuttonåriga Josie Moraine har en plan, en dröm, ett hemligt begär. Men det är av ett annat slag än det kunderna på bordellen har bordellen där hennes mor arbetar. Josie längtar bort. Bort från sin identitet som dotter till en prostituerad, bort från blickarna hon börjar få. New Orleans är hett, farligt och spännande men inte för en ung kvinna som Josie. Hon har en tillflykt i bokhandeln där hon arbetar, men det räcker inte, hon vill lämna staden och börja studera på ett universitet långt därifrån.
 
 
Vad tycker jag om boken?
Den här tillhör lite genren som jag hade crush på för några år sedan, allt som verkade verkligt och så annorlunda mot min verklighet som möjligt, vilket gör att jag hade ganska höga förväntningar. Faktiskt blev jag inte besviken denna gång. Språket är väldigt fint och beskrivningar är välskrivna, vilket gör att det går lätt att läsa, inte sådär att man måste hoppa tillbaka och kolla igenom vad det var man läste eftersom man tappar bort det så fort man läser. Och personerna alltså, blev typ kär tusentals gånger genom boken, och förbannad, ledsen och arg. Allt görs så himla tydligt i boken, det är inte sådär att det är saker som inte hör till som helt plötsligt kommer in i historien, utan allt har betydelse eller är symbol för något annat som man kanske inte tänker på först. 
Jag tycker att den här boken är väldigt fin och bra. Läs den.
 

Just nu läser jag: Den oändliga historie

Fick tips om att Den oändliga historien skulle vara superbra, så var tvungen att låna den. Nu har jag läst ungefär 100 sidor och tycker att den är väldigt speciell, språket är ganska olikt andra böcker jag läst. Den är även väldigt mycket mer fantasy än vad jag brukar låna, ofta är det lite halvfantasy mer, men denna är verkligen riktig fantasy tycker jag. Men det är fint med så mycket overkligt, det blir så lätt att komma in i boken då tycker jag. Det blir liksom svårt att börja tänka på något annat. Den handlar om en pojke som hittar en bok som han snor med sig och börjar läsa. Där ligger landet Fantásien, där alla sorters djur bor, som plötsligt får stora hål i sig utan att någon förstår varför. Minns att det var min favoritfilm när jag var liten, så kommer inte ihåg så mycket, men hoppas att jag gillar boken lika mycket.
Så just nu växlar jag lite mellan Steglitsan och denna, Steglitsan blir lite tung och jobbig ibland så har hunnit läsa om både Nick och Norahs oändliga låtlista och Det handlar om dig. Tycker fortfarande om båda två minst lika mycket.