Internationella kvinnodagen

Idag är ju internationella kvinnodagen och vad passar inte bättre då än tips på feministiska böcker? 
Konsten att vara kvinna är skriven av Caitlin Moran som är en brittisk journalist. Hon var mobbad när hon var yngre och läste väääääldigt mycket böcker. Hennes bok beskriver hennes uppväxt och ungdom och är mycket ärlig. Jag tycker att den var bra, men den handlade egentligen inte om så mycket feminism. Det var mest bara en biografi med lite feministiska iaktagelser här och var.
Hur man botar en feminist är en seriebok av Nanna Johansson som tar upp allt mellan himmel och jord. Det är en blandning av serier och bilder. Det är liksom ingen handling utan bara olika bilder men jag tycker den är väldigt skoj och visar ganska bra hur det är när man är tjej och feminist. Nanna Johansson har även sidan Swedish Girl seeking där hon låtsas vara en tjej som söker kille. Hon lägger upp bilder på konversationerna som ibland kan vara lite konstiga... Dock lägger hon inte upp något nytt, jag tror att det var för att hon hade blivit utkastad från alla dejtingsidor.
Egalias döttrar handlar om en värld som är ungefär som vår fast tvärtom. Istället för att tjejer är förtryckta så är killar det. Den handlar om en kille som inte vill vara kille, han vill mycket hellre vara tjej, för det är ju bättre. Det bästa med boken tycker jag är att man kommer på sig själv med att tänka att det är konstigt, och sedan tänker man ett steg till och kommer på att det är så för en själv också. Det var nästan lite äckligt att läsa och komma på det. Det känns så hemskt att vi i så många år har blivit förtryckta att vi inte tänker på det.
Den här boken var ju ganska hypad och håller faktiskt på att bli film. Den är skriven av Jessica Schiefauer och handlar om några tjejer som en natt hittar en blomma som gör att de förvandlas till killar. En av tjejerna blir som beroende av att bli kille och fortsätter varje natt.
Boken är väl inte uttalat feministisk, men jag tycker att den är feministisk ändå. Önskan om att vara kille och tanken på att allt skulle bli lättare om man var en kille är nog en ganska vanlig tanke. Hade man fötts som kille hade man ju haft liiiite större privilegier om man säger så. Den är väldigt bra i alla fall.
 

Kommentera här: