Recension: 8 saker du aldrig skulle våga

Författare: Eva Susso och Moa Eriksson Sandberg
Sidor: 244
 
Vad handlar boken om?
Jamila, Lisa, Vick och Kay. Ingen av dem har varit ihop med någon, ingen av dem har haft sex, knappt hånglat ens. På våren i nian bestämmer de sig för att ge varandra utmaningar, och utföra dem, oavsett hur omöjligt det känns. Första gången blir det mest bara pinsamt, som att köpa kondomer och att smyga in i killarnas omklädningsrum. Andra gången blir det desto värre.
 
Vad tycker jag om boken? 

Åtta saker du inte skulle våga känns som en typisk svensk bok,om det nu finns sådana. Det är den känslan jag får genom hela boken. Att den är svensk. Den gick fort och lätt att läsa, och var faktiskt lite barnsligare än vad jag trodde den skulle vara. Jag hade ändå förväntat mig att den skulle fungera för min ålder eftersom den ändå handlar om människor som är precis lika gamla som mig, men det tycker jag inte att den gör. Det känns mer som om den passar till de som är två-tre år yngre och längtar efter att bli äldre. 

Eftersom den byter berättare i varje kapitel får man veta hur de alla känner och tycker, men jag hade lite problem med det eftersom det blev lite väl ytligt hos alla. Annars brukar man hinna lära känna huvudkaraktären väldigt väl, men jag tycker inte riktigt att det blir så nu. Man kom aldrig nära någon istället. Men de hade lyckats väldigt bra med att ge allihopa varsin säregen berättarstil, jag blandade aldrig ihop de och behövde inte gå tillbaka för att kolla vem det var som det handlade om, som man ibland tvingas till när det är fyra olika berättare. 

Jag tycker att det är en väldigt rolig idé, att de skulle göra olika utmaningar så, och hade egentligen velat ha mer. Om den bara hade varit lite längre tror jag att den hade passat mig lite bättre. Då hade man liksom kommit närmre och lite mer inpå de olika personerna. Men det är alltid kul att läsa en bok av svenska författare. 

Recension: Den oändliga historien

Författare: Michael Ende
Sidor: 471
 
Vad handlar boken om?
"GÖR VAD DU VILL". Så lyder inskriptionen på den fantastiska symbolen för bärares oinskränkta makt. Men vad den meningen egentligen betyder, det lär sig Bastian inse först efter ett långvarigt och mödosamt sökande.
 
Vad tycker jag om boken?
Det tog verkligen evigheter för mig att ta mig igenom denna. Ska jag vara ärlig var jag hur otålig som helst och ville mest bara att den skulle ta slut, 300 av 400 sidor. Men på något sätt tycker jag om den hur mycket som helst. Allt var så segt och mysigt, och jag kan verkligen tro att den är bra för tålamodet. Bastian som slits mellan verklighet och fantasi, plus alla olika världar och djur i Fantásien gör mig ibland lite förvirrad, men samtidigt ger det så mycket mer. Det känns liksom som om det är flera böcker i en. Språket känns inte alls som om det skulle vara från 1979 då boken gavs ut första gången, utan snarare mycket äldre. Jag tror att det kan vara lite det som gör att det tar tid, den är inte skriven som de flesta andra böcker och vissa meningar fick jag läsa flera gånger för att förstå. Det var många delar jag skulle vilja veta mer om, men som det står i boken "men det är en annan historia som får berättas en annan gång" och det gör det så fint. Det är som om han  vill säga att man kanske inte behöver höra alla historier precis just nu. Det är nog faktiskt min favorit sak med hela boken, att den meningen kommer tillbaka hela tiden.
Det är lite konstigt, för när jag läste den ogillade jag den verkligen, men nu såhär i efterhand tycker jag att den är väldigt mysig. Jag tror att det var slutet som gjorde det, då blev allt bara så bra. Men det är nog inte en sådan bok som kommer in på min lista över favoritböcker, men det är en sådan jag kommer komma ihåg.
 

A little love song

Jag var på biblioteket igen här om dagen, efter att jag hade lånat de böcker jag hade tänkt läsa till en början. Och så klart kom jag ut där ifrån med ett gäng till. Men det behövs ju, det går så fort att läsa när det nästan bara är det man gör. Jag har sådan tur att jag inte börjar jobba för än om några veckor. Men i alla fall, en av böckerna jag fick  med mig var A little love song, som jag även läste förra året. Och alltså hur somrig är inte den! Efter att jag läste den förra året tänkte jag inte så mycket mer på det, men när jag hittade den kände jag att jag bara var tvungen att läsa den. Den gjorde mig verkligen inte besviken om man säger så, snarare tvärtom. Jag gillar den supermycket. Det är en sådan bok som man kan läsa om hur många gånger som helst, och ändå hitta något nytt att förälska sig i varenda gång. Första gången jag läste var det på svenska och jag minns att jag tyckte om den lika mycket då också, men de två senaste har varit på engelska.
 
Den handlar om snart artonåriga Rose och hennes syster som tvingas flytta till en stuga på engelska kusten när deras mamma ger sig ut och spelar teater för soldaterna i andra världskriget. De kommer till ett litet hus med igenvuxen trädgård, där till och med uthyraren säger att de kommer vara borta efter en vecka. Trots det stannar de kvar och under sommaren händer mycket olika saker, och Rose går från att vara ett barn till att bli vuxen på riktigt.
 
Jag tycker om den så mycket för den handlar inte bara om Rose utan man kommer så nära alla andra, och vill bara stanna i stugan i Salmouth för alltid.